L’Olivera
Vallbona de les Monges, Costers del Segre, Spanje

Costers del Segre is een klein en versnipperd wijngebied in het ruige binnenland van Catalonië (Noordoost-Spanje). Het riviertje Segre is weliswaar naamgever, maar valt regelmatig droog. In dit betoverende landschap zorgt het continentale klimaat voor lange, koude winters en lange, hete zomers. Gelukkig brengt een zeebries op zomeravonden verkoeling en helpt daarmee extreme droogte te voorkomen. De wijn- en olijfgaarden in de valleien rond het oude kloosterdorp Vallbona de les Monges vormen al eeuwenlang een natuurlijke oase van rust. Hier zetelt in een voormalige molen L’Olivera: een zorgboerderij onder leiding van Carles de Ahumada. Hij heeft de hectiek van de stad Barcelona achter zich gelaten en wijdt zich met grote inzet en zorgvuldigheid aan de wijn en de olijfolie. L’Olivera maakt smaakvolle wijnen die zich onderscheiden door hun zuiverheid. Om deze hoge kwaliteit te kunnen bereiken, wordt er biologisch gewerkt, zijn de rendementen laag (dankzij streng snoeien) en worden de druiven met de hand geplukt.
Blanc de Serè DO

De Blanc de Serè is vernoemd naar de regionale wind Serè, die de wijngaarden droog en schoon blaast. Deze groengele wijn is milddroog van smaak en geurt heerlijk fruitig (appel, kruisbes, ananas). De handgeplukte druivensoorten zijn de Spaanse macabeu (60%) en de typisch Catalaanse parellada (30%), aangevuld met een klein deel andere witte druiven (10%). Het is met name de parellada-druif die voor het onweerstaanbare appelfrisse aroma zorgt. Deze wijn combineert perfect met salades, schaal- en schelpdieren, visgerechten, wit vlees en natuurlijk paella.
Vi Escumós Gran Reserva DO

De Vi Escumós (Catalaans voor mousserende wijn) is een cava brut nature op basis van de witte wijn Blanc de Serè. Hij heeft dus hetzelfde appelfrisse karakter, maar is door 3 maanden houtrijping, tweede gisting en lange rijping op fles aangenaam vol en rond geworden. Met deze milde eigenschappen is hij een verrassend verkwikkende verademing in cava-land. Als aperitief, bij vistapas en bij salades smaakt hij heerlijk. Bovendien kan hij bij lichte gerechten gerust de hele maaltijd door gedronken worden.
Blanc de Marges DO

De Blanc de Marges is een volle, elegante, gastronomische witte wijn en vernoemd naar de traditionele stenen muurtjes (‘marges’) tussen de wijngaarden. De belangrijkste druivensoort is de typisch Catalaanse parellada (50%), die ondersteund wordt do
or de eveneens Catalaanse xarel•lo (30%) en de malvasia (20%), allen handgeplukt. Deze wijn is gefermenteerd in nieuwe eikenhouten vaten en zes maanden gerijpt op de droesem. Dit geeft de wijn zijn volle cederaroma en verfrissende karakter. Hij smaakt goed bij arbequina olijven, sushi, schaal- en schelpdieren, vis en groentegerechten.
Agaliu DO

De naam Agaliu
is een oud Catalaans woord voor verwachting of ambitie en maakt zijn naam meer dan waar. Deze wijn wordt gemaakt van handgeplukte macabeu-druiven en is in nieuwe eikenhouten vaten gefermenteerd en gerijpt. Dit laat het karakter van de macabeu goed tot zijn recht komen: hij is namelijk zowel zwoel als fris. Het is een heerlijke volle en krachtige witte wijn die prima past bij stevige gerechten met gegrilde vis, gebakken schaal- en schelpdieren of geroosterde groenten.
Ook beperkt verkrijgbaar:

Naltres DO
van garnacha tinta-, carinyena- en cabernet sauvignon-druiven

Rasim Vipansit DO
van gedroogde garnacha blanca-, xarel•lo-, en malvasia-druiven

Rasim Vimadur DO
van gedroogde garnacha tinta-druiven