Domaine de Montrieux
Montrieux, Loire, Frankrijk

Het oude stadje Vendôme is schitterend gelegen aan de Loir, een zijrivier van de Loire. In de dorpen rond Vendôme ligt het kleine wijngebied Coteaux du Vendômois. Lange tijd werden hier druiven voor de grote Champagnehuizen verbouwd, maar daar kwam in de jaren zeventig door veranderde wetgeving een einde aan. Sindsdien zijn veel wijngaarden vervangen door akkerbouw en wordt er nog slechts een kleine hoeveelheid eenvoudige wijn gemaakt voor regionaal gebruik. Geïnspireerd door de verhalen van enkele gepensioneerde wijnboeren, herontdekte Emile Hérédia echter eind jaren negentig het grote potentieel van de lokale druivensoorten. Emile is een bevlogen wijnmaker en groot voorstander van de biologische wijnbouw. Hij steekt veel energie in het op het juiste moment bewerken van de bodem voor een gezond en gevarieerd bodemleven. Bovendien onderkent hij als geen ander het belang van goede rijping van de druiven in combinatie met lage opbrengsten. Hij wordt door collega’s beschouwd als de eigenzinnigste wijnboer van de streek, omdat hij gemiddeld vier weken later oogst met drie keer zo lage rendementen. Daarnaast voegt hij aan zijn wijnen vrijwel geen zwavel toe en filtert ze niet. Hij neemt dus grote risico’s, maar dit levert wel verbazingwekkend rijke en onderscheidende wijnen op.
Coteaux du Vendômois Blanc AOC

De Coteaux du Vendômois Blanc is gemaakt van de chenin blanc-druif (handgeplukt), die zijn oorsprong heeft in het centrale Loire-gebied waartoe Coteaux du Vendômois behoort. Het is een intrigerende witte wijn door de bijzondere combinatie van droge en zoete aspecten. Met zijn krachtige geur van honing, peer, was en bloesem en zijn geconcentreerde, volle, rijke smaak is het de perfecte begeleider van sushi, asperges en geitenkaas.
Coteaux du Vendômois Gris AOC

De Coteaux du Vendômois Gris is een rosé-wijn met een dusdanig lichte kleur dat dit ter plekke grijs wordt genoemd. Hij is gemaakt van de lokale pineau d’Aunis-druif (handgeplukt) en heeft een licht kruidig karakter. Met de geur van jeneverbes en een frisse, minerale smaak past hij prima bij groentegerechten en salades, bijvoorbeeld met zachte geitenkaas, geroosterde paprika en linzen.
Coteaux du Vendômois Rouge AOC

De Coteaux du Vendômois Rouge is gemaakt van de lokale pineau d’Aunis-druif (handgeplukt) en wordt gekenmerkt door zijn lichte peperigheid. Het is een zeer geconcentreerde, volfruitige, donkerrode wijn die door zijn frisheid aangenaam combineert met lichte vleesgerechten, paddestoelen, tonijn en sashimi.