Cave Verdier-Logel
Marcilly-le-Châtel, Loire, Frankrijk

Al jarenlang verbouwen Odile & Jacky (inmiddels met dochter Julie en neef Maxime) op biologische wijze hun druiven en weten ze er heerlijke wijnen van te maken. Jacky was de eerste onafhankelijke wijnboer in de Côtes du Forez en een lange periode voorzitter van de appellatie. In samenwerking met de streekcoöperatie heeft hij een enorme kwaliteitsimpuls gegeven aan dit kleine, onbekende wijngebied vlakbij de Beaujolais. De bewust lage rendementen en het vakmanschap in de wijnkelder dragen bij tot eerlijke en geconcentreerde wijnen.
 
Lees hier het enthousiaste verhaal van Nicolaas Klei in het AD over deze vrolijke wijnen.
Côtes du Forez Rosé AOC

Deze Rosé is een subtiele wijn van handgeplukte gamay-druiven. Met het intense fruit van kleine rode besjes en een mineralige toets is het een heerlijke aperitiefwijn en een goede begeleider van salades.
Côtes du Forez Les Gourmets AOC

Les Gourmets is een onbehoorlijk lekkere wijn van handgeplukte gamay-druiven. Hij is gemaakt voor fijnproevers en lekkerbekken ('gourmets'), die van een soepele, licht kruidige wijn houden met overvloedig veel rood fruit (bessen, kersen, vijgen). Deze paarsrode wijn moet het liefst lichtgekoeld (!) gedronken worden en smaakt dan eigenlijk overal bij: het kenmerk van een voortreffelijke huiswijn.
Côtes du Forez La Volcanique AOC

La Volcanique is een uitgesproken terroir-wijn van handgeplukte gamay-druiven. De vulkanische bodem (basalt) is goed te proeven in de mineralige en kruidige accenten die de wijn flink wat body meegeven. Samen met de opwekkende zuren en de krachtige geur van kersen en bessen biedt deze donkerrode wijn genoeg aanknopingspunten voor verschillende vlees-, vis- en groentegerechten. Met oude Hollandse geitenkaas of de lokale Fourme de Montbrison vormt hij een onweerstaanbare combinatie.
Ribambulles, Vin Pétillant VdF

De Ribambulles is een lichtzoete mousserende roséwijn van handgeplukte gamay-druiven. Als woordgrapje is hij vernoemd naar de ribambelle (een uit papier geknipte slinger van poppetjes): deze wijn is immers een soort slinger van bulles (belletjes). Door het lage alcoholgehalte (8%), de aangename zoet/zuur-verhouding en het fruitige karakter is het een feestelijke aperitiefwijn en een heerlijke begeleider van taarten en fruitdesserts.
Ook beperkt verkrijgbaar:

Côtes du Forez Poycelan AOC
van gamay-druiven van de zeer gunstig gelegen wijngaard 'Poycelan'

Côt à Côte VdF
van côt-druiven

Petite Vertu IGP
van viognier-druiven