Domaine de la Bregeonnette
Vallet, Loire, Frankrijk

Stéphane Orieux is misschien wel de meest ordelijk en gestructureerd werkende wijnboer van Frankrijk, want zowel de wijngaarden als de wijnkelder zijn om door een ringetje te halen. En dat is eerder uitzondering dan regel in het land van de Franse slag! De glooiende familiewijngaarden van Domaine de la Bregeonnette liggen bij Vallet, een wijnstadje in de buurt van Nantes, waar de Loire even later in de Atlantische Oceaan uitmondt. Stéphane houdt de biologische werkwijze met trots in ere, want de wijngaarden zijn noch door zijn grootouders, noch door zijn ouders ooit met bestrijdingsmiddelen bespoten of van kunstmest voorzien. Hij snoeit erg streng wat resulteert in lage rendementen. Dit levert druiven op met zeer veel smaak. Met grote zorgvuldigheid maakt hij zonder noemenswaardige filtering of zwaveltoevoeging karaktervolle en geurige wijnen.
Gros Plant du Pays Nantais AOC

De Gros Plant du Pays Nantais is vernoemd naar de streek rond Nantes. Gezien de uiterst westelijke ligging in Frankrijk is het niet verwonderlijk dat de wijn uit deze streek prima smaakt bij ‘fruits de mer’. Deze groengele wijn wordt gemaakt van de regionale folle blanche-druif (handgeplukt) en rijpt zes maanden ‘sur lie’, waardoor de wijn van de droesem extra geur en smaak meekrijgt. Hij ruikt scherp naar citrusfruit en heeft een strakdroge, verkwikkende smaak. Hierdoor combineert hij goed met schaal- en schelpdieren en salades.
Muscadet de Sèvre et Maine sur lie AOC

De Muscadet de Sèvre et Maine sur lie dankt zijn naam aan de riviertjes Sèvre en Maine die door dit wijngebied stromen en uiteindelijk samenvloeien in de Loire. Gezien de uiterst westelijke ligging in Frankrijk is het niet verwonderlijk dat de wijn uit deze streek prima smaakt bij vis en ‘fruits de mer’. Deze lichtgele wijn wordt gemaakt van de regionale melon-druif (handgeplukt) en rijpt tien maanden ‘sur lie’, waardoor de wijn van de droesem extra geur en smaak meekrijgt. Hij ruikt heerlijk naar grapefruit en perzik en heeft een milddroge, rijke smaak.
Cabernet Franc IGP

Stéphane maakt in dit witte wijngebied deze karakteristieke, paarsrode Cabernet Franc, omdat hij zelf graag rode wijn drinkt. Het is een fruitige, soepele en toegankelijke wijn van cabernet franc-druiven, die barst van de energie. Hij doet het prima bij groenteschotels en lichte vlees- en wildgerechten.
Ook beperkt verkrijgbaar:

Muscadet La Grand Pièce AOC
van melon-druiven

Muscadet Clos de la Coudray AOC
van melon-druiven

Cuvée Eonios VdF
van melon-druiven, zonder toegevoegd sulfiet

Vigne de la Prée IGP
rosé van merlot- en cabernet-druiven


Cuv
ée Joseph IGP
van cabernet franc- en merlot-druiven