Paterna
Terranuova Bracciolini, Toscane, Italië

Op een idyllisch Toscaans plekje binnen de driehoek Florence-Arezzo-Siena, ligt in de vallei van de Arno-rivier het kleine landbouwbedrijfje Paterna. Naast olijven en groenten worden hier op biologische wijze druiven verbouwd. Zonder poespas, met slechts één doel voor ogen: pure smaken. De wijnen die Marco Noferi en Tamara Scarpellini maken hebben uiteraard ditzelfde kenmerk: je proeft direct dat ze van gezonde, rijpe druiven gemaakt zijn. Zo smaakten de wijnen uit het Chianti-gebied vroeger ook, voordat de mode van overmatige houtrijping zijn intrede deed. En omdat Marco en Tamara heel sober zijn met zwavelgebruik, drinken hun wijnen bovendien weldadig weg.
IL Rosso IGT

IL Rosso is gemaakt van handgeplukte sangiovese-druiven (75%), aangevuld met canaiolo, ciliegiolo en oude lokale druivensoorten. Samen zorgen ze voor een soepele en frisse rode wijn, bedoeld om jong te drinken. Heerlijk als los glas op een terras, maar ook geschikt bij pasta of een pizza met lekker veel mozzarella en verse kruiden.
Chianti Colli Aretini DOCG

Voor de Chianti Colli Aretini zijn handgeplukte sangiovese- (90%), canaiolo- en colorino del Valdarno-druiven van de oudere wijngaarden gebruikt. De vatrijping van enkele maanden ondersteunt de zachte en volle smaak van deze rode wijn, waarin het rijpe fruit en de lichte kruidigheid heerlijk combineren. Bij antipasti, worsten, pasta’s en vleesgerechten smaakt deze ouderwets lekkere Chianti fantastisch.
Vignanova IGT

Voor de Vignanova zijn de beste, handgeplukte sangiovese-druiven van de oudste wijngaarden gebruikt. De aanvullende rijping van een jaar in eikenhouten vaten en minimaal twee jaar in de fles heeft geresulteerd in een elegante en zachte rode wijn. Zonder opsmuk staat deze wijn voor de rijke wijntraditie van Toscane. Serveren bij krachtige vis- en vleesgerechten of gewoon als los glas drinken.
Ook beperkt verkrijgbaar:

IL Terraio IGT
van trebbiano-, malvasia- en orpicchio-druiven

PugniRosso IGT
van pugnitello-druiven